Na hubnutí s Radkou

Je zelenina v zimě drahá?

Je zima a chceš zařadit do jídelníčku více zeleniny kvůli vláknině? Jenže když ona je TEĎ tak drahá.
Že jsou rajčata, okurky, papriky hrozně drahé a ty si to nemůžeš dovolit?

 

Zaměř se na sezónní zeleninu.

Nejen že ušetříš, ale když se zaměříš na tu tuzemskou a podpoříš regionální farmáře,
tak dodáš tělu i více vitamínů.

Co třeba taková mrkev? Teď v zimě ji koupíš za výhodnou cenu a připravit si ji můžeš třeba jako dušenou mrkev s vajíčkem a bramborem. Nebo co takový mrkvičkový salát? Mi evokuje dětství:). Můžeš nebo nemusíš přistrouhat jablíčko, přidat sladidlo, třeba čekankový sirup a citrónovou šťávu a je to.

Nebo celer – co takhle celerový salát? Může být i s tou mrkví. Přidáš zakysanou smetanu, sůl, pepř dle chuti a máš úžasnou vitamínovou bombu.

A do třetice kysané zelí. Často velmi opomíjené a to je velká chyba. Kvašená zelenina je pro tělo velmi prospěšná.
Kysané zelí je zdroj mnoha vitamínů, minerálů a taky a to hlavně  bakterií mléčného kvašení – tedy dobré „breberky“pro naši střevní mikroflóru. Střeva Ti poděkují. Někdo má rád jen jeho šťávu. Koupíš ho docela levně a fakt je nabušené vitamíny. Můžeš si ho přidat jako přílohu k jídlu.

Další tip je – kupuj mraženou zeleninu. Že sis myslela, že tam nejsou vitamíny? Opak je pravdou. Právě zelenina
ke mražení se sklízí v největším stupni zralosti a největší kvalitě. Samozřejmostí však je, čím déle je zmražená, tím má méně vitamínů.

A můj poslední TIP?

Pokud máš svoji zahrádku, tak si zamrazuj přebytky zeleniny nebo je jednoduše zavař do sklenic.
My jsme dnes obědvali rajčátka z naší zahrádky, které byly naloženy právě ve skleničce. Bože ta chuť:)

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *