Já nemůžu luštěniny, mám koliky a bolí mě z nich břicho.
Jedna z důležitých makroživin, která by neměla v jídelníčku chybět jsou bílkoviny. Měly by být zastoupeny cca 50/50 živočišné/rostlinné. Problém s živočišnými většinou nemáme. Masa, mléčných výrobků, vajíček, máme většinou v jídle dostatek.
Rostlinné jsou však v ústraní. A mělo by to být spíše naopak. Jsou nízkokalorické a lépe vstřebatelné pro naše tělo. Jsou výbornou variantou třeba na odpolední svačinky.
E-book 15 vyvážených odpoledních svačin najdeš zde:
Úžasným zástupcem (kromě jiných) jsou luštěniny. Měli bychom je jíst minimálně 2x – 3x týdně.
Často se setkávám u klientů s tím, že jim nechutnají. Někdy to bývá pozůstatek ze ŠJ a po vyzkoušení nových receptů, si je oblíbí.
Druhým problémem, proč luštěniny nejí je, že po jejich konzumaci mají bolesti břicha a střevní koliky.
Mimochodem já cca před 6 ti lety jsem měla tyto zažívací problémy taky, můj příběh zde:
A když jsem jich snědla byť jen trošku, bylo to opravdu na odvoz se slepým střevem (ještě, že už ho nemám).
Moje střeva byla tak zaneřáděná nánosy od zbytků jídla, toxiny, že neumělo zpracovat tu „novou vlákninu“. Teď je můžu jíst i 3x denně a nevadí mi.
Začněte je jíst postupně. Je všeobecně známo, že pokud je namočíte den předem, a pak vodu slijete, můžete to udělat i 2x. Pak uvaříte v čisté vodě, a tolik už nenadýmá.
Další můj tip – zkuste červenou čočku. Plusů má více. První – nemusí se namáčet – je uvařená za 10 minut a „nenadýmá“ a skvěle chutná.
Luštěniny zařazujte do jídelníčku postupně. Nejdříve třeba 1x týdně, když to bude v pořádku, tak přidávejte.